Bahan-bahan ( 10 orang )
2 kati gula merah 1 kati bersamaan 600gm
2 kati gula pasir putih 1 kati bersamaan 600gm
2 botol sos tomato
2 botol kicap pekat
250gm belacan
300 gm bijan - digoreng
300 gm kacang tanah - digoreng & ditumbuk
6 cawan air
100 gm cili serbuk
Cara-cara
gula pasir dan gula merah di masak atas api bersama 3 cawan air. setelah mendidih tutup api dan tapiskan gula tersebut
belacan dihancur atau dilarutkan bersama 2 cawan air
masuk sos tomato, kicap, cili serbuk ke dalam periuk manakala 1 cawan air untuk mengoncangkan botol sos cili dan kicap td.
satukan semua bahan kedalam periuk.. masakkannya ke atas api biarkan ia sehingga menjadi pekat
tutup api.. setelah sejuk barulah taburkan kacang yang ditumbuk tadi dan bijan
Selamat Mencuba Jom share resepi ni kalau nak share sila komen dahulu dibawah ye sebelum share mohon kerjasama tq
2 kati gula merah 1 kati bersamaan 600gm
2 kati gula pasir putih 1 kati bersamaan 600gm
2 botol sos tomato
2 botol kicap pekat
250gm belacan
300 gm bijan - digoreng
300 gm kacang tanah - digoreng & ditumbuk
6 cawan air
100 gm cili serbuk
Cara-cara
gula pasir dan gula merah di masak atas api bersama 3 cawan air. setelah mendidih tutup api dan tapiskan gula tersebut
belacan dihancur atau dilarutkan bersama 2 cawan air
masuk sos tomato, kicap, cili serbuk ke dalam periuk manakala 1 cawan air untuk mengoncangkan botol sos cili dan kicap td.
satukan semua bahan kedalam periuk.. masakkannya ke atas api biarkan ia sehingga menjadi pekat
tutup api.. setelah sejuk barulah taburkan kacang yang ditumbuk tadi dan bijan
Selamat Mencuba Jom share resepi ni kalau nak share sila komen dahulu dibawah ye sebelum share mohon kerjasama tq
Tag :
dessert
0 Komentar untuk "KUAH ROJAK"