Bahan-bahan ( )
- (Bilangan ikut citarasa sendiri ye..)
- Udang besar
- Tepung jagung
- Serbuk kunyit
- 5 biji cili kering (buang biji, dipotong halus2)
- 5 biji cili padi (potong kecil2) - kalau nak pedas
- Sedikit cuka
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit kicap cair
- Sedikit kicap manis
- Garam, gula n serbuk perasa
- Setengah cawan air
Cara-cara
- Cili kering, bawang putih & bawang merah dikisar sampai lumat. Asingkan dalam mangkuk kecil. (ini untuk sambal dia)
- Udang disalut dengan tepung & goreng sehingga kemerah-merahan tapi jangan terlampau masak. Toskan.
- Panaskan sedikit minyak (dalam 3 ke 4 sudu besar), masukkan sambal, goreng sehingga garing, kemudian masukkan cili kering yang telah dihiris halus tadi.
- Kemudian letakkan serbuk kunyit, cili padi yang telah dipotong, air asam jawa dan cuka. Kacau lagi dengan api yang sederhana.
- Masukkan kicap cair + masin dan air. Last sekali masukkan udang yang telah digoreng dan biarkan dengan api yang sederhana selama 5 minit.
Tag :
lauk
0 Komentar untuk "Udang Masak Szechuan"