Dikuasakan oleh Blogger.

Udang Masak Szechuan


Bahan-bahan ( )

  • (Bilangan ikut citarasa sendiri ye..)
  • Udang besar
  • Tepung jagung
  • Serbuk kunyit
  • 5 biji cili kering (buang biji, dipotong halus2)
  • 5 biji cili padi (potong kecil2) - kalau nak pedas
  • Sedikit cuka
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit kicap cair
  • Sedikit kicap manis
  • Garam, gula n serbuk perasa
  • Setengah cawan air

Cara-cara

  1. Cili kering, bawang putih & bawang merah dikisar sampai lumat. Asingkan dalam mangkuk kecil. (ini untuk sambal dia)
  2. Udang disalut dengan tepung & goreng sehingga kemerah-merahan tapi jangan terlampau masak. Toskan.
  3. Panaskan sedikit minyak (dalam 3 ke 4 sudu besar), masukkan sambal, goreng sehingga garing, kemudian masukkan cili kering yang telah dihiris halus tadi.
  4. Kemudian letakkan serbuk kunyit, cili padi yang telah dipotong, air asam jawa dan cuka. Kacau lagi dengan api yang sederhana.
  5. Masukkan kicap cair + masin dan air. Last sekali masukkan udang yang telah digoreng dan biarkan dengan api yang sederhana selama 5 minit.

Tag : lauk
0 Komentar untuk "Udang Masak Szechuan"

Back To Top