Bahan-bahan ( 6 biji -7cm )
- 90g butter-suhu bilik
- 70g gula halus
- 1 biji telur
- 120g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- ** Karamel**
- 70g gula
- 1 sudu besar air
- 2-3 sudu besar air panas
- 6 biji fig
Cara-cara
- Sediakan karamel. Masak gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Tutupkan api. Masukkan 2-3 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
- Potong fig kecil2- ( 1 biji bagi 4). Rendam dengan air sehingga lembut
- Masukkan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula 2-3 kali pukul sehingga putih. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan karamel ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati
- Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin. Letakkan fig dalam setiap bekas muffin tadi.
- Bakar dengan suhu 180 degree selama 25-30 minit.
- Boleh hias dengan krim coklat. 20g coklat yg dicairkan + 200ml whipping cream + 2 sudu besar gula aising
Tag :
Kekdankuih
0 Komentar untuk "Fig caramel muffin"