Dikuasakan oleh Blogger.

Fig caramel muffin



Bahan-bahan ( 6 biji -7cm )

  • 90g butter-suhu bilik
  • 70g gula halus
  • 1 biji telur
  • 120g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • ** Karamel**
  • 70g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2-3 sudu besar air panas
  • 6 biji fig

Cara-cara

  1. Sediakan karamel. Masak gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Tutupkan api. Masukkan 2-3 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
  2. Potong fig kecil2- ( 1 biji bagi 4). Rendam dengan air sehingga lembut
  3. Masukkan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula 2-3 kali pukul sehingga putih. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan karamel ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati
  5. Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
  6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin. Letakkan fig dalam setiap bekas muffin tadi.
  7. Bakar dengan suhu 180 degree selama 25-30 minit.
  8. Boleh hias dengan krim coklat. 20g coklat yg dicairkan + 200ml whipping cream + 2 sudu besar gula aising
Tag : Kekdankuih
0 Komentar untuk "Fig caramel muffin"

Back To Top