Bahan-bahan ( 50 biji )
50 biji kedondong (boleh tukar kepada buah lain spt mangga muda, cermai, eh - apa2 buah le yg korang nak jerukkan!
1/2 cawan garam kasar - larutkan dalam 2 liter air (x larut sgt pun xpe, masa merendam buah nanti larut la dia..
1 cawan gula pasir
1/2 keping gula kabung ( boleh ganti dengan 2 sb gula melaka atau gula merah - x letak pun xpe)
4 biji cili padi (optional - saya suka ada rasa pedas pedas sikit)
2 liter air untuk air gula
1 sk garam halus atau secukup rasa
Cara-cara
kupas, basuh dan tuskan buah kedondong - rendam dalam air garam semalaman.
bilas buah kedondong dan tuskan.
masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus. akhir sekali masukkan cili padi.
bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah kedondong. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum step 2 supaya by the time kita dah siap tus buah, air gula dah cukup sejuk
simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.
Selamat Mencuba
Tag :
dessert
0 Komentar untuk "Jeruk kedondong"