Dikuasakan oleh Blogger.

Meggi Ketam




Bahan-bahan ( 2 orang makan )

2 paket meggi kari (nak lebih pun boleh)
2 ekor ketam
1 ketul bunga lawang
1 @ 2 biji buah pelaga
1 1/2 sudu serbuk kari
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
cili besar atau cili padi (ikut kepedasan yg korang nak)
sebiji telur
900ml air

Cara-cara

bersihkan ketam, cengkerangnya jangan dibuang kemudian panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk, masukkan sekali daun kari,bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
apabila sudah naik bau, masukkan serbuk kari, kalau nak sedap masukkan sekali perencah meggi tersebut. (yang telah digaul dengan air panas supaya tidak berketul dan hangit)
selepas itu masukkan ketam dan gaul biar sebati dengan rencah tadi kemudian masuk kan air.
tunggu sehingga mendidih baru masukkan telur.
tuang kuah yang panas ke atas meggi.. meggi sempat kembang sebelum makan..

Selamat Mencuba 

Tag : mee
0 Komentar untuk "Meggi Ketam"

Back To Top