Bahan-bahan ( 20org )
300gm tepung pulut
300g tepung kacang hijau
* Bahan untuk inti *
150gm gula merah
1/2 cawan gula putih
1 bj kelapa parut
1/2 st tepung gandum
1 helai daun pandan
Cara-cara
Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
Tag :
Kekdankuih
0 Komentar untuk "Tepung Gomak"