Dikuasakan oleh Blogger.

Tomyam Kung Udang Galah

Selain susu cair, boleh juga digantikan dengan santan. Fungsinya adalah untuk menambahkan rasa lemak pada kuah tomyam.
BAHAN-BAHAN:
  • 300 gm udang galah
  • 1 liter stok ayam
  • 1 sudu makan limau nipis
  • 4 biji cili padi | dititik
  • 2 batang serai | dihiris halus
  • 20 cm lengkuas | dihiris halus
  • 50 gm cendawan
  • 5 helai daun limau purut
  • 5 helai daun selasih
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 3 sudu makan susu cair
  • Garam secukup rasa
 
 
CARA MEMASAK:
1. Panaskan stok ayam sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan udang bersama dengan semua bahan lain kecuali susu cair dan daun selasih.
3. Masak selama lima minit dan kemudian masukkan dua bahan yang belum dimasukkan lagi.
4. Sedia untuk dinikmati.

Tag : lauk
0 Komentar untuk "Tomyam Kung Udang Galah"

Back To Top