Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 800 gram ayam dipotong 16. Bersihkan dan gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam
- 5 ulas bawang putih - dicincang/ditumbuk
- 2 ulas bawang merah - dicincang/ditumbuk
- 2 inci atau sebesar ibu jari halia - dihiris nipis dan panjang
- 3 sudu besar kicap lemak manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 biji tomato dibelah 6/wedges
- 1 biji cili merah dihiris
- 8 biji cili padi (kalau tak suka pedas boleh kurangkan)
- Sedikit air
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang telah diperapkan dengan garam dan kunyit sehingga ayam masak dan berwarna keemasan. Angkat dan asingkan.
- Dalam kuali yang sama, gunakan secukupnya lebihan minyak gorengan ayam tadi untuk menumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi.
- Setelah tumisan bawang, halia dan cili padi tadi naik bau dan berwarna keperangan, masukkan kicap lemak manis, oyster sauce dan air sedikit. Pastikan kuah tidak terlalu cair. Biarkan mendidih.
- Setelah kuah mendidih, masukkan stok ayam, ayam goreng, cili merah dan tomato.
- Rasa dulu kemasinan sebelum tambahkan garam. Biasanya oyster sauce dan stok ayam dah sedia masin.
- Gaulkan ayam dalam kuah kicap sebentar dan tutup api. Hidangkan bersama nasi putih panas.
Tag :
lauk
0 Komentar untuk "Ayam Masak Kicap dan Sos Tiram"